Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz
1. Sporda Uyarılmışlık Kavramı Üzerine Yapılan Çalışmaların VOSviewer ile Bibliyometrik AnaliziSistematik Derlemeler ve Meta Analiz
17. Spor ve Genetik İlişkisi: Sistematik DerlemeHerkes için spor ve rekreasyon dergisi, akademik ve bilimsel çalışmaların etik, nitelikli ve özgün çerçevede yayımlanarak, bilim dünyasına katkı sağlamayı amaçlayan uluslararası bir dergidir. Dergi hakemli bir dergi olup, çalışmalar en az iki kör hakem tarafından değerlendirildikten sonra yayımlanmaktadır. Dergimizde Türkçe ve İngilizce yayınlar kabul edilmektedir. Dergimize çalışma gönderen yazarların, çalışmalarının daha önce hiç bir şekilde başka bir yerde basılmamış olması gerekmektedir. Yazarlar çalışmalarını gönderdiği zaman telif haklarını da devretmiş sayılır. Çalışmalar intihal programından geçirilerek yayımlanmaktadır.
Herkes için spor ve rekreasyon dergisi, spor bilimleri, spor eğitimi, rekreasyon ve spor turizmi alanında yayınlar kabul etmektedir. Dergi yılda 4
kere elektronik olarak Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında
yayımlanmaktadır.
Herkes için Spor ve Rekreasyon Dergisi (JSAR)
Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
- 2021 Yılı TR Dizin Dergi Değerlendirme kriterlerinde "Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir." maddesi çerçevesinde etik kurul onayı alınması gerekmektedir.
- Etik kurul onay belgesi, çalışma sisteme yüklenirken ek dosya olarak yüklenmelidir. Ayrıca, makalenin son sayfasında ve yöntem kısmında izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) belirtilerek etik kurallara uyulduğu ifade edilmelidir.
1. Editörlerin Görevleri
Yayın Kararları: Derginin editörü, dergiye gönderilen makalelerden hangisinin yayınlanacağına karar vermekten sorumludur. Söz konusu çalışmanın geçerliliği ve araştırmacılar ve okuyucular için önemi, her zaman bu tür kararların dayanağıdır. Editör, bu kararları alırken diğer editörler veya hakemler ile görüşebilir.
Hakem değerlendirmesi: Editör, hakem değerlendirme sürecinin adil, tarafsız ve zamanında olmasını sağlar. Araştırma makaleleri tipik olarak en az iki dış ve bağımsız hakem tarafından gözden geçirilir ve gerektiğinde editör ek görüşler alabilir. Editör, ilgili alanda uygun uzmanlığa sahip hakemleri seçer ve hileli (fraudulent) ve önyargılı hakemlerin seçiminden kaçınır.
Tarafsızlık: Editör, yazarların ırkına, cinsiyetine, cinsel yönelimine, dini inancına, etnik kökenine, vatandaşlığına veya politik felsefesine bakılmaksızın, makaleleri entelektüel içerikleri açısından değerlendirir.
Gizlilik: Editör, dergiye gönderilen tüm materyallerin ve hakemlerle yapılan tüm iletişimlerin gizliliğini, ilgili yazarlar ve hakemlerle aksi kararlaştırılmadıkça koruyacaktır. Hakemler isimlerini açıklamayı kabul etmedikçe, editör hakemlerin kimliklerini gizli tutacaktır. Makalelerde yayınlanmış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmadan editörün kendi araştırmasında kullanılamaz. Değerlendirme sürecinde elde edilen bilgi veya fikirler gizli tutulur ve kişisel avantaj için kullanılamaz.
Çıkar Çatışmaları: Editörler, ilişkilerden kaynaklanan çıkar çatışmalarının olduğu makaleleri değerlendirmekten kaçınmalıdır.
2. Hakemlerin Sorumlulukları
Editör Sürecine Katkı: Hakem değerlendirmesi, editörün editoryal kararlar almasına yardımcı olur ve yazarla yapılan editoryal iletişimler yoluyla da yazara makaleyi geliştirmede yardımcı olabilir. Hakem değerlendirmesi, bilimsel yöntemin merkezinde yer alır. Gözden geçirenlerden genellikle yazarlara ve çalışmalarına kendilerine davranılmasını istedikleri şekilde davranmaları ve iyi gözden geçirme görgü kurallarına uymaları istenir. Makalede bildirilen araştırmayı gözden geçirme konusunda yeterli niteliğe sahip olmadığını hisseden veya hemen incelemesinin imkansız olduğunu bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editöre haber vermeli ve inceleme sürecine katılmayı reddetmelidir.
Gizlilik: İncelenmek üzere alınan tüm yazılar gizli belgeler olarak değerlendirilmelidir. Hakemler, makaleyle ilgili incelemeyi veya bilgileri editörün izni olmadan kimseyle paylaşmamalı veya yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdır. Gönderilen bir yazıdaki materyaller, yazarın açık yazılı izni olmadan bir hakemin kendi araştırmasında kullanılmamalıdır. Akran değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel avantaj için kullanılmamalıdır.
Etik Sorunlara Yönelik Duyarlılık: İncelemeyi gerçekleştiren hakem, makaledeki olası etik konulara karşı uyanık olmalı ve değerlendirilmekte olan makale ile hakemin kişisel bilgisine sahip olduğu diğer yayınlanmış makaleler arasındaki önemli benzerlikler veya örtüşmeler dahil olmak üzere bunları editörün dikkatine sunmalıdır.
Nesnellik: Gönderilen yazıların incelemeleri tarafsız bir şekilde yapılmalıdır. Hakemler, destekleyici argümanlarla görüşlerini açıkça ifade etmelidir.
3. Yazarların Görevleri ve Hakları
Raporlama Standartları: Yazarlar, yapılan çalışmanın doğru bir açıklamasının yanı sıra öneminin nesnel bir tartışmasını sunmalıdır. Veriler makalede doğru bir şekilde temsil edilmelidir. Çalışma, diğer yazarların alıntılamasına izin verecek yeterli ayrıntı ve referanslar içermelidir. Hileli veya kasıtlı olarak yanlış beyanlar, etik olmayan davranışlar oluşturur ve kabul edilemez.
Veri Erişimi ve Saklama: Yazarlardan, araştırma verilerini sağlamaları ve/veya derginin açık veri gereksinimlerine uymaları istenebilir. Yazarlar, mümkünse bu tür verilere halkın erişimini sağlamaya hazır olmalı ve bu tür verileri yayınlandıktan sonra makul sayıda yıl boyunca saklamaya hazırlanmalıdır.
Özgünlük: Yazarlar, tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve eğer yazarlar başkalarının çalışmalarını ve/veya sözlerini kullanmışlarsa, buna uygun şekilde alıntı yapıldığından ve gerektiğinde izin alındığından emin olmalıdır. Yazarlar her türlü intihal biçiminde sakınmalıdır.
Çoklu veya Eşzamanlı Yayın: Aynı makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik olmayan davranış oluşturur ve kabul edilemez. Genel olarak, bir yazar, daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirilmek üzere sunmamalıdır.
Makale Yazarlığı: Yazarlık, rapor edilen çalışmanın kapsamına, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkıda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunan herkes ortak yazarlar olarak listelenmelidir. Yazarlar çalışmanın toplu sorumluluğunu üstlenirler. Her yazar, çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde araştırılıp çözülmesini sağlamaktan sorumludur.
Destek Beyanı: Araştırmanın yürütülmesi ve/veya makalenin hazırlanmasına yönelik tüm mali destek kaynakları, varsa destekleyicinin çalışma tasarımındaki rolü açıklanmalıdır. Ayrıca potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.
Temel Hataların Bildirilmesi: Bir yazar kendi yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde, dergi editörüne veya yayıncısına derhal haber vermek ve editör tarafından gerekli görülmesi halinde makaleyi geri çekmek için editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğüdür.
Yazar Değişikliği: Yazarlık listesindeki herhangi bir değişiklik, Editöre açık bir neden bildirilmedikçe kabul edilemez. Yazarlıkta bir değişiklik yapılması gerektiğinde, değişiklik için açık bir neden ve yazılı onay (imzalı bir mektup) dergi editörüne bildirilmelidir.
Yazar Hakları
* Belli hakemleri değerlendirme süreci dışında tutma: Yazar(lar) çıkar çatışması gerekçesiyle veya etik gerekçelerle çalışmasının gönderilmemesini istediği hakemleri belirleyebilir.
* Editör şu konumdaki hakemlere değerlendirme göndermemektedir:
- Yazar(lar)ın daha önce ortak çalışma yayımladığı,
- Yazar(lar)ın çalışmalarının ön okumalarında yardımcı olmuş,
- Çalışmanın yayımlanmasından finansal fayda sağlayacak,
- Yazar ile aynı kurumda çalışan (üniversitelerde aynı bölümde) hakemlere.
*Geri Çekme: Yazar(lar) henüz yayımlanmamış olan çalışmalarını ön değerlendirme sürecindeyken geri çekebilir. Bununla birlikte yayın kurulu tarafından telif hakları JSAR Dergisi gönderim aşamasında devredilmiş çalışmaların geri çekme isteği onaylanmadıkça yazarlar çalışmasını başka bir dergiye değerlendirme için gönderemezler.
Hakem Raporlarına ve Yayın Kurulu Kararlarına İtiraz: Yazar(lar) her zaman ve durumda hakem raporlarına ve editör kararlarına itiraz etme hakkına sahiptir. Bu ve benzeri durumlarda Yazar(lar)dan itirazlarını gerekçeleri ile bildirmeleri talep edilmektedir. Editörler, itiraz durumlarında gerekli görürse yeni bir değerlendirme süreci başlatabilir.
Yayımlanmış Çalışma için Tasarrufta Bulunma: Yayımlanan makalelerin ve değerlendirmelerin telif hakkı JSAR dergisindedir. Bununla birlikte Yazar(lar) çalışmalarının kullanımıyla ilgili taleplerini dergi Editörüne iletebilir.
JSAR’a gönderilen çalışmalarda ayrıca yayım etiği ile ilgili şu süreçler dikkate alınmalıdır;
* Yayımlanması amacıyla değerlendirilmek üzere DergiPark sistemi aracılığıyla JSAR’a yüklenmiş çalışma(da); yer alan ve kullanılan tüm kaynaklara, bilimsel araştırma yöntemleri ve etik ilkeler doğrultusunda atıf yapılmıştır.
* Eğer çalışma, birden fazla kişiye aitse çalışmada tüm yazarların akademik-bilimsel olarak doğrudan ve ortak katkısı vardır.
* Bu çalışma, yazar(lar)ın özgün bir çalışmasıdır.
* Bütün yazarlar gönderilen makalenin son halini görmüş ve sonuçlarını onaylamıştır.
* Çalışma makale olarak daha önceden hiçbir şekilde yayımlanmak üzere bir yere gönderilmemiş ve/veya yayımlanmak üzere kabul edilen ve/veya başka bir dergide yayımlanmak üzere bekletilen bir çalışma olmayıp, “JSAR” dergisinin değerlendirme süreci sonuçlanıncaya kadar başka bir bilimsel dergide yayımlanması için değerlendirme sürecine gönderilmeyecektir.
* Çalışmada kullanılan denek/deneklere ilişkin herhangi bir etik ihlal yapılmamış, kullanılan tüm veri toplama yöntemlerinde bilimsel etik ilkelere göre hareket edilmiştir. (yazar/ların bağlı bulundukları kurumdan etik açıdan izin gerektiren yayınları için etik kurul belgesi almaları zorunludur)
* Çalışmanın değerlendirilmesine ilişkin tüm süreçler (hakem raporları, editör notları vb.) üçüncü kişilerle paylaşılmamış/paylaşılmayacaktır.
* Yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların her türlü yayın hakkı dergiyi yayınlayan kuruma aittir.
* Yayınlardaki düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğundadır.
* Çalışma daha önceden bilimsel bir toplantıda sunulan özet veya bu tam metin bildirinin daha kısa hali ise, makalede bu durum belirtilmiştir.
* Yazar/lar yayınları üzerindeki mali hakları, özellikle işleme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım ve internet yoluyla iletim de dâhil olmak üzere her türlü umuma iletim haklarını JSAR dergisine sınırsız olarak kullanılmak üzere devretmeyi kabul ve taahhüt eder/ler.
* Yayınla ilgili olarak, telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca istenecek hak talebi veya açılacak davalarda JSAR ve ilgili kurullarının hiçbir sorumluluğu olmayıp, tüm sorumluluk yazar/lara aittir.
* Yayında, hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifade bulunmamakla birlikte, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir yöntem kullanılmamış olup, çalışma ile ilgili tüm yasal izinler alınmış ve etik kurallara uygun hareket edilmiş olması gerekmektedir.
• Çalışmanın bilimsel araştırma ve yayın etiği açısından uygunluğuyla ilgili yukarıda belirtilmeyen tüm hususlarda “Yükseköğretim Kurumu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” hükümlerine göre hareket edilmiştir ve buna ek olarak yayın etiği etik görev ve sorumluluklarda açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan ilkeler benimsenmiştir.
* Yazar/lardan sisteme yayın yüklerken ek olarak "telif hakkı devir formunu" doldurup yüklemeleri istenmektedir.
JSAR’a yayımlanması amacıyla değerlendirilmek üzere çalışma yüklemiş/göndermiş bulunan yazar/lar, yukarıda belirtilen tüm hususları okumuş ve kendi iradeleriyle taahhüt/kabul etmiş sayılır.
JSAR ÜCRET POLİTİKASI
Herkes için Spor ve Rekreasyon Dergisi yazarlardan makale başvuru sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın- makale başvuru ücreti 4000 TL almaktadır.
Yükseköğretim Kurulu’nun 07.03.2019 tarihli Genel Kurulunda alınan karar gereği ücret peşin olarak alınmaktadır.
ÜAK’ın 07.03.2019 tarihli genel kurulunda alınan karar metni aşağıdaki gibidir;
Aşağıdaki dergiler doçentlik başvuru şartlarında (beyannamede) kullanılabilir;
• Makale başvuru sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın- ücret alan dergiler
• Abonelik usulü ile çalıştığı halde ilgil makaleyi açık erişim yapmak için ücret talep eden dergiler
• Makale basımı sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep etmeyen dergiler,
Yazarların makale gönderme aşamasında talep edilen hizmet bedelini aşağıda yer alan hesaba yatırması ve dekontu makale ve yazar bilgileri ile birlikte jsareditor@gmail.com adresine göndermesi gerekmektedir.
2024 tarihi itibariyle yüklenen tüm makaleler için makale işlem ücreti 4000 TL olarak güncellenmiştir.
İBAN Bilgisi: TR85 0001 5001 5800 7301 9864 31 (Vakıfbank)
Akan Bayrakdar
Herkes için Spor ve Rekreasyon dergisi tarafından yayınlanan eserler Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmaktadır.